Clicky

 
Transport Online - 'Situatie Syrië bedreiging voor Europa en VS'

'Situatie Syrië bedreiging voor Europa en VS'

'Situatie Syrië bedreiging voor Europa en VS'
08-07-2014 19:37 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON - Europese landen moeten steviger optreden tegen westerse jihadstrijders die naar Syrië vertrekken om deel te nemen aan de burgeroorlog in dat land. Dat heeft de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder dinsdag gezegd. Volgens Holder is de crisis in Syrië een 'mondiaal' probleem en is de regio 'de bakermat van gewelddadig extremisme'.

In zijn toespraak maande Holder Europese landen wetten aan te nemen die het plannen van een terreurdaad verbieden. Hij is tevens van mening dat er undercoveroperaties moeten worden uitgevoerd tegen burgers die van plan zijn naar Syrië te reizen. Daarnaast wil Holder dat er informatie en gegevens worden gedeeld met de Verenigde Staten en andere landen.

"Dit is een mondiale crisis, waar een mondiale oplossing voor nodig is", zei Holder. "De wereld kan niet simpelweg achteroverleunen en (de regio, red.) een trainingsplek laten worden vanwaar onze burgers terugkeren om aanslagen te plegen. Dat laten we niet gebeuren."De Verenigde Staten en Europese landen maken zich steeds meer zorgen dat hun ingezetenen zich aansluiten bij de jihad. Gevreesd wordt vooral voor jihadstrijders die radicaliseren en terroristische training hebben ondergaan. Naar schatting zijn er ongeveer zevenduizend buitenlanse jihadstrijders in Syrië.Holder voerde overleg in Noorwegen, onder anderen met de Noorse premier Erna Solberg. Later deze week is hij in Londen voor gesprekken. Ondertussen hebben Nederland en zeven andere EU-landen dinsdag in Milaan afspraken gemaakt over de aanpak van jihadstrijders.

Afgesproken is onder meer om informatie uit te wisselen over jihadreizigers. Gegevens van jihadgangers die bekend zijn bij de autoriteiten zullen worden opgenomen in een bestand van Europol. "Dat moet zorgen voor een beter en completer beeld van de ongeveer drieduizend Syriëgangers die in heel Europa bekend zijn", aldus de woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Verder zijn er afspraken gemaakt over het uit de lucht halen van jihadistische websites. Dat moet gebeuren in samenwerking met internetproviders. In Nederland is onlangs de islamsite De Ware Religie uit de lucht gehaald. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen