Clicky


Nader onderzoek in Deventer moordzaak

Nader onderzoek in Deventer moordzaak
07-07-2014 16:32 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Hoge Raad stelt een nader onderzoek in naar de Deventer moordzaak. Mogelijk leidt dat tot een herziening, laat het hoogste rechtsorgaan van Nederland maandag weten. Het gerechtshof in Den Bosch is bij de veroordeling van Ernest Louwes van een 'aantal verkeerde aannames' uitgegaan, denkt de advocaat-generaal van de Hoge Raad.

De zaak draait om de in 1999 vermoorde weduwe Wittenberg. Haar accountant Louwes werd tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord. Hij kwam in 2009 vrij en heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Het onderzoek richt zich op het bewijsmateriaal op de blouse van het slachtoffer, het telefoonverkeer tussen de veroordeelde en het slachtoffer en het tijdstip van overlijden.

De advocaten Geert-Jan Knoops en Paul Acda hadden om nieuw onderzoek gevraagd, omdat dat volgens hen zou kunnen leiden tot nieuwe feiten en inzichten. De Hoge Raad gaat in op een aantal van hun verzoeken.

Zo wordt commentaar van het NFI gevraagd op het deskundigenrapport over de blouse. Het aangetroffen celmateriaal op het kledingstuk kan daar ook via 'vreedzaam contact' op terecht zijn gekomen, aldus de advocaat-generaal.

Ook het gsm-verkeer tussen het slachtoffer Jacqueline Wittenberg en veroordeelde Ernest Louwes wordt opnieuw bekeken. De Hoge Raad stelt dat het hof bij de veroordeling van Louwes van een 'aantal verkeerde aannames' is uitgegaan. Ook wordt het tijdstip van overlijden van Wittenberg opnieuw onder de loep genomen.

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende en meest spraakmakende zaken van Nederland. De zaak begon bij de rechtbank in Zwolle, die Louwes in maart 2000 vrijsprak. Het hof in Arnhem oordeelde in hoger beroep echter anders en legde de accountant een celstraf van twaalf jaar op. Het cassatieberoep van Louwes hiertegen werd verworpen.

Daarna kwam de Hoge Raad opnieuw in beeld, toen een herzieningsverzoek werd ingediend. Het verzoek werd in 2003 toegewezen en het hof in Den Bosch moest de zaak opnieuw beoordelen. Louwes kwam tot die tijd op vrije voeten. De rechters in Brabant kwamen echter tot dezelfde conclusie als die in Arnhem en dus verdween Louwes in 2004 weer achter slot en grendel. Cassatie werd afgewezen door de Hoge Raad.

Het Openbaar Ministerie besloot begin 2006 'oriënterend onderzoek' te doen naar mogelijke dwalingen in het strafrechtelijk onderzoek. Een halfjaar later kwam het OM echter tot de conclusie dat daar geen sprake van was. Daarna werd nog twee keer een herzieningsverzoek ingediend en afgewezen. Louwes kwam in 2009 vrij en zoekt sindsdien rehabilitatie. (Novum)