Clicky


Froome en Contador favoriet voor Tour de France

Froome en Contador favoriet voor Tour de France
05-07-2014 09:28 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Tour de France start zaterdag voor de tweede keer in de historie op Brits grondgebied. Voor het vertrek van de 101e editie is de stad Leeds de gastheer. In de etappe naar Harrogate zien de sprinters hun kans schoon om het geel pakken. Chris Froome en Alberto Contador zijn de grote favorieten voor de eindzege. Bij de Nederlanders moet het succes van Bauke Mollema komen.

De tourkaravaan blijft tot maandag in Engeland. Twee dagen later staan voor het eerst in vier jaar weer eens kasseien op het programma. In de vijfde etappe naar Arenberg moeten maar liefst negen kasseienstroken worden getrotseerd. Vooral Carrefour de l'Arbre is een strook die eruit springt. De klassementsrenners worden voor het eerst getest in de Vogezen. Zo wordt, net als in 2012, de berg La Planche des Belles Filles aangedaan. De winnaar van 2013, Chris Froome, won twee jaar geleden op deze klim.

Na een kleine twee weken gaan de coureurs de Alpen in, met tweemaal finish bergop. Vrijdag 18 juli eindigt de Tour op Chamrousse, een klim van de buitencategorie. De volgende dag worden de Lautaret en de d'Izoard beklommen, met vervolgens finish bergop op skistation Risoul.



Het zwaartepunt van deze Tour ligt in de Pyreneeën. Rit zeventien, met finish op Pla d'Adet, en etappe achttien, waarin de Tourmalet en Hautacam worden beklommen, zijn de ritten waar de liefhebbers naar uitkijken. Een dag voor de slotetappe naar Parijs kunnen de klassementsrenners nogmaals de degens kruisen. Over een tijdrit van 54 kilometer van Bergerac naar Périgueux, over geaccidenteerd terrein, zal de Tour definitief beslist worden.

Contador lijkt in vorm, getuige zijn eindzeges in de Ronde van Baskenland en de Tirreno-Adriatico. De Spanjaard won de Ronde van Frankrijk in 2007 en 2009. Ook in 2010 werd de coureur van Tinkoff-Saxo in Parijs in het geel gehezen, maar zijn derde eindzege werd hem ontnomen, nadat hij werd betrapt op het gebruik van clenbuterol.

Froome zegevierde vorig jaar. De Brit won deze editie overtuigend met ruim vier minuten voorsprong op de Colombiaan Nairo Quintana, de nummer twee. Dit jaar laat Quintana de Tour schieten. Hij prefereerde dit jaar de Giro, die hij winnend afsloot.

Neerlands hoop Mollema eindigde vorig jaar als zesde in het eindklassement en heeft ook dit jaar al zijn pijlen gericht op de Tour. De 27-jarige kopman van Belkin denkt stiekem al aan het podium. "Ik weet niet of ik er nu al klaar voor ben, maar het Tourpodium in Parijs is absoluut een doel."

De Groninger denkt dat het moeilijk wordt om de prestatie van vorig jaar te verbeteren. "Ik weet best dat het voor veel toeschouwers een teleurstelling zou zijn wanneer ik opnieuw als zesde of lager zou eindigen. Al ben ik daar niet echt mee bezig." (Novum)