Clicky


Van der Laan overweegt beroep in zaak Zwarte Piet

Van der Laan overweegt beroep in zaak Zwarte Piet
03-07-2014 19:59 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Van der Laan overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak die de bestuursrechter donderdag deed over Zwarte Piet. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) op een persconferentie over de intocht van Sinterklaas. Van der Laan kon niet zeggen tegen welke punten hij in beroep wil gaan.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. Vanwege het kwetsende karakter van Zwarte Piet moet Van der Laan daarom opnieuw kijken naar de vergunning die hij vorig jaar verleende voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.

Van der Laan geeft aan dat hij vooral wil bemiddelen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De uitspraak van de rechter dat Zwarte Piet racistisch is geeft het principiële karakter van de discussie extra gewicht, aldus Van der Laan donderdagmiddag op de persconferentie. "Het is niet per se gezegd dat het goed is voor de dialoog over Zwarte Piet."

De burgemeester denkt dat voor een komende intocht verregaande veranderingen mogelijk zijn die 'voor actievoerders aanvaardbaar zijn'. Volgens Van der Laan voert Amsterdam al twee jaar overleg met tegenstanders van Zwarte Piet om stapsgewijs veranderingen in de traditie door te voeren. Vorig jaar zijn zeven wijzigingen doorgevoerd en in maart en mei zijn vervolggesprekken geweest.

De rechter oordeelde dat Van der Laan de vergunning had moeten toetsen aan het Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin staat dat een negatieve typering van mensen is verboden. De burgemeester moet op basis van het artikel gaan afwegen en bepalen of hij de vergunning vorig jaar wel of niet had mogen verlenen. "We gaan de uitspraak goed bestuderen en van daaruit met een reactie komen", aldus Van der Laan.

Tegenstanders van Zwarte Piet hadden de bodemprocedure aangespannen, nadat een kort geding in november door de rechter was afgewezen. De rechter besloot toen eerst in een bodemprocedure te onderzoeken of er juridische gronden zijn om Zwarte Piet te verbieden en of er inderdaad sprake is van een racistisch karakter.

Van der Laan blijft met de tegenstanders van Zwarte Piet in gesprek over hoe de volgende intocht van Sinterklaas eruit moet gaan zien. Volgens de burgemeester moet de intocht een feest voor kinderen worden. Hij heeft zes weken de tijd om met een reactie te komen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zei donderdagmiddag dat het debat over Zwarte Piet voor een deel is ontspoord. "Wat mij betreft is en blijft het een kinderfeest", aldus de minister, die wel wil dat het feest zich zo ontwikkelt dat in de toekomst iedereen ervan kan genieten.