Clicky


Dreiging op vliegveld Uganda

Dreiging op vliegveld Uganda
03-07-2014 17:49 | Algemeen | auteur De Redactie

KAMPALA - Uganda heeft de veiligheidsmaatregelen rond zijn nationale luchthaven bij Kampala verscherpt. Er is een 'specifiek dreigement' voor donderdagavond tussen 21.00 uur en 23.00 uur lokale tijd (20.00 uur en 22.00 uur Nederlandse tijd). De dreiging komt van een 'onbekende terreurgroepering', staat in een interne brief van Uganda's burgerluchtvaartautoriteiten die is ingezien door Novum Nieuws.

De luchtvaartautoriteiten bevestigen de authenticiteit van hun interne waarschuwingsbrief, die rept van inlichtingen over een mogelijke aanslag op 'de 5e dag van ramadan'. De luchthavenautoriteiten willen verder geen informatie verstrekken.

De ambassades van Nederland en de Verenigde Staten in Uganda informeerden donderdag per e-mail Nederlanders en Amerikanen over de ontwikkeling. De ambassades zien vooralsnog echter geen aanleiding om hun bestaande reisadviezen aan te scherpen. Ze raden mensen niet af om naar de luchthaven te gaan in Entebbe, veertig kilometer buiten de hoofdstad Kampala.

Uganda is in het verleden, net als buurland Kenia, doelwit geweest van moslimterroristen uit Somalië. Uganda en Kenia strijden in Somalië tegen Al-Shabab, de groepering die de verantwoordelijkheid opeiste voor onder meer de aanslagen in september vorig jaar op winkelcentrum Westgate in Nairobi en in juli 2010 op WK voetbalkijkers in Kampala. In Nairobi vielen zeker 67 doden en in Kampala 76.

De waarschuwing in Uganda komt een dag nadat bekend werd dat controles op luchthavens met rechtstreekse verbindingen met de VS aangescherpt gaan worden. Dit naar aanleiding van Amerikaanse zorgen over mogelijke geavanceerde, moeilijker te detecteren explosieven. Het zou hierbij echter gaan om luchthavens in Europa en het Midden-Oosten. Tussen Uganda en de VS bestaan geen rechtstreekse passagiersvluchten.

De tijdsperiode van het 'specifieke dreigement' donderdagavond, tussen 21.00 uur en 23.00 uur lokale tijd, is wanneer onder meer wanneer een vlucht van KLM arriveert in Entebbe. KLM laat via een woordvoerder weten niet op de hoogte te zijn gebracht van een mogelijke dreiging. (Novum)