Clicky


Ondertekening samenwerking overnachtingshaven Lobith

Ondertekening samenwerking overnachtingshaven Lobith
03-07-2014 10:55 | Algemeen | auteur De Redactie

LOBITH - Burgemeester Mark Slinkman (gemeente Rijnwaarden), hoofdingenieur-directeur Joke Cuperus (Rijkswaterstaat Oost-Nederland) en gedeputeerde Josan Meijers (provincie Gelderland) zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst voor een overnachtingshaven voor schippers.

Eerder spraken zij al hun voorkeur uit voor een nieuwe haven in de Beijenwaard, nabij Spijk, in combinatie met modernisering van de bestaande overnachtingshaven Tuindorp.

Tekort aan ligplaatsen

De samenwerkende partijen hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor een nieuwe overnachtingshaven. Met de samenwerkingsovereenkomst leggen zij de voorkeurslocatie vast, een belangrijke stap op weg naar de zeer welkome uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor de binnenvaart in de omgeving van Lobith. Het is van groot belang dat er voldoende ligplaatsen voor binnenvaartschepen aanwezig zijn. Juist langs de hoofdtransportas de Waal is er tussen Tiel en de Duitse grens sprake van een groot tekort aan overnachtingsplaatsen.

Samenwerkingsovereenkomst

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de Tweede Kamer van deze voorkeursbeslissing op de hoogte gesteld. De voorkeursbeslissing wordt in de volgende fase uitgewerkt in een provinciaal inpassingsplan en een bijbehorend milieueffectrapport. Parallel aan dit proces willen de partijen de belangrijkste vergunningen aanvragen.

In de samenwerkingsovereenkomst is ook vastgelegd onderzoek te doen naar de mogelijkheden om lokale en regionale wensen, opgaven of ambities te combineren met de overnachtingshaven. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is de modernisering van de huidige overnachtingshaven in Tuindorp versneld uit te voeren.

Informatie

Tegen de voorkeursbeslissing is geen bezwaar of beroep mogelijk. In het tweede kwartaal van 2015 verwachten de samenwerkende partijen in de vorm van een voorontwerp-inpassingsplan meer informatie te kunnen geven in een informatiebijeenkomst. De eerstvolgende formele mogelijkheid tot het indienen van een reactie is de gelijktijdige terinzagelegging van het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerp-vergunningen. Deze is naar verwachting in het vierde kwartaal van 2015.

De nieuwe haven zal ter plaatse en in het vaarwegennet worden aangeduid als Overnachtingshaven Spijk. De werkzaamheden aan de overnachtingshaven zijn gepland in 2018-2019.