Clicky


'Webwinkels inmiddels goed voor 5 procent economie'

'Webwinkels inmiddels goed voor 5 procent economie'
03-07-2014 09:32 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aandeel van de webwinkelbranche in de Nederlandse economie was in het eerste kwartaal 4,83 procent. Dat concludeert brancheorganisatie Thuiswinkel.org donderdag. In totaal werden in het eerste kwartaal voor 3,63 miljard euro, inclusief btw, inkopen gedaan op internet.

Consumenten kopen voor een hoger bedrag diensten via internet, blijkt uit de cijfers. Dat komt met name doordat vakantiereizen, die vaak via het web worden geboekt, duur zijn. Van de 3,63 miljard euro webwinkelomzet was hierdoor 58 procent afkomstig van diensten. De rest van het bedrag wordt uitgegeven aan fysieke producten, zoals kleding, telecomproducten en speelgoed.

Wat betreft aantallen aankopen scoren producten juist hoger dan diensten. In het eerste kwartaal werden in totaal 26 miljoen keer een online aankoop gedaan. Hiervan is bijna een kwart te herleiden tot diensten, zoals naast vakantietickets ook concertkaartjes, muziekdownloads en verzekeringen.

Het is de eerste keer dat Thuiswinkel.org met kwartaalcijfers komt. In het eerste halfjaar vorig jaar bedroeg de totale omzet ongeveer vijf miljard euro. (Novum)