Clicky


VS: scherpere beveiliging buitenlandse luchthavens

VS: scherpere beveiliging buitenlandse luchthavens
03-07-2014 09:13 | Burgerluchtvaart | auteur De Redactie

WASHINGTON - De Verenigde Staten vragen om strengere veiligheidscontroles op sommige buitenlandse luchthavens. Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich zorgen over nieuwe pogingen van Al-Qaida om een bom te maken die met de bestaande controlemiddelen niet is op te sporen, zei een regeringsmedewerker die betrokken is bij terreurbestrijding.

De zegsman wilde niet kwijt wat de aanleiding is voor de nieuwe waarschuwing. Functionarissen hebben eerder hun zorgen uitgesproken over niet-metallische explosieven die in het lichaam van reizigers kunnen worden verborgen, waardoor ze niet ontdekt worden met metaaldetectors of scanners die de lichaamscontouren aftasten.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat bommenmakers van Al-Qaida in Jemen naar Syrië zijn gereisd om contact te leggen met de Al-Qaida-tak in dat land. Beide groepen werken samen om een bom te maken die met de gebruikelijke controles op luchthavens niet valt op te sporen. De zorg bestaat dat jihadstrijders in Syrië met een westers paspoort worden ingezet om een dergelijke bom aan boord van een Amerikaans vliegtuig te smokkelen.

Het is onduidelijk aan welke luchthavens om extra veiligheidsmaatregelen worden gevraagd. Er zijn meer dan 250 buitenlandse vliegvelden die rechtstreekse verbindingen met Amerikaanse luchthavens onderhouden, waaronder Schiphol. (Novum/AP)