Clicky


Pand fatale brand Leeuwarden voldeed niet aan eisen

Pand fatale brand Leeuwarden voldeed niet aan eisen
02-07-2014 15:57 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN - Het pand in de Leeuwardense binnenstad waar in oktober een fatale brand woedde, voldeed niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Het vuur en de rook verspreidden zich sneller dan had gemogen, concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een woensdag uitgebracht rapport.

Ook zes andere panden die getroffen werden door de brand aan de Kelders in de Friese hoofdstad voldeden niet aan de eisen. Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven. De inspectie concludeert dat de brandweer niets te verwijten valt.

Gemeenten zouden winkeliers moeten voorlichten en aanspreken op de veiligheidseisen, omdat die vaak niet worden gehaald. Ook moeten de winkels op brandveiligheid worden gecontroleerd.

Eerder woensdag werd bekend dat een 39-jarige man uit Drachten wordt vervolgd voor de brand. De medewerker van de kledingwinkel zou een gasfles niet goed hebben aangesloten op de kachel. Hierdoor ontstond een steekvlam, waardoor kleding in de winkel vlam vatte. De verdachte kan maximaal twee jaar cel krijgen.

Het rapport van de inspectie heeft geen gevolgen voor de strafeis tegen de verdachte, stelt het Openbaar Ministerie in een reactie. "De onderzoeken moeten los van elkaar worden gezien. We gaan het rapport van de inspectie bestuderen, maar dat heeft geen invloed op ons strafrechtelijk onderzoek", aldus een woordvoerder. (Novum)