Clicky


Man vervolgd voor fatale brand Leeuwarden

Man vervolgd voor fatale brand Leeuwarden
02-07-2014 10:15 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN - Het OM gaat naar aanleiding van het onderzoek naar de brand in het pand aan de Kelders op 19 oktober 2013 een 39-jarige man uit Drachten vervolgen voor brand door schuld met dodelijke afloop.

Het OM verwijt de man dat door zijn onvoorzichtigheid en onoplettendheid in een pand, gelegen aan de Kelders 29 te Leeuwarden brand is ontstaan, als gevolg waarvan een 24-jarige man is komen te overlijden.

De brand, die op 19 oktober rond 17.00 uur ontstond in kledingwinkel Hajarita Fashion aan de Kelders 29, ontwikkelde zich in snel tempo tot een grote uitslaande brand. Diverse percelen aan de Kelders, Poststraat en Minnemastraat werden getroffen door de brand. Het slachtoffer bleek op het moment van de brand zich te bevinden aan de Poststraat 38. Ondanks verschillende pogingen om het slachtoffer te bereiken, is dit niet gelukt. De man is door verstikking om het leven gekomen.

Ten tijde van het uitbreken van de brand in de winkel aan de Kelders 29, waren naast de verdachte vier klanten in de winkel. Deze getuigen hebben bij de politie en bij de rechter-commissaris een verklaring afgelegd. Verder is uitgebreid strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de brandoorzaak en de doodsoorzaak. Uit forensisch onderzoek en uit de getuigenverklaringen is gebleken dat de brand is ontstaan bij een gaskachel die zich bevond in de winkel en die aangesloten was op een losse gasfles. In opdracht van de rechter-commissaris heeft onderzoeksinstituut KIWA de gaskachel en de gasfles onderzocht. Uit dat onderzoek is gebleken dat onderdelen van de gaskachel en gasfles niet goed waren aangesloten.

Na bestudering van het strafrechtelijk onderzoek naar de brandoorzaak en de doodsoorzaak is het OM van oordeel dat de verdachte verantwoordelijk is voor het ontstaan van de brand en de gevolgen van die brand (overlijden slachtoffer) en zal hem daarvoor strafrechtelijk vervolgen.  

De zaak wordt behandeld op de Meervoudige Kamerzitting van de rechtbank in Leeuwarden op 16 september om 9.30 uur.