Clicky


'Overstappen naar andere huisarts gaat moeizaam'

'Overstappen naar andere huisarts gaat moeizaam'
02-07-2014 09:14 | Gezondheid | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Overstappen naar een andere huisarts gaat moeizaam in Nederland. Het lukt slechts in een op de drie gevallen. Dat blijkt uit een onderzoek van patiëntenfederatie NPCF waar De Telegraaf woensdag over schrijft.

Patiënten ervaren dat het lastig is om zich in te schrijven bij een nieuwe huisarts. Ze vermoeden dat huisartsen onderling afspraken maken over het overnemen van patiënten. Zo nemen nieuwe huisartsen bijvoorbeeld geen patiënten aan als er geen toestemming is van de huidige arts of wordt gezegd dat men in het verkeerde postcodegebied woont.

"De gebruikte argumenten om te weigeren zijn oneigenlijk. Mensen moeten kunnen overstappen als ze dat willen", stelt directeur Wilna Wind van de NPCF in De Telegraaf. "Dit is een hardnekkig probleem dat al jaren speelt. Daar moet echt iets aan worden gedaan."

De Landelijke Huisartsen Vereniging laat aan de krant weten dat een patiënt zich 'in principe' bij een huisarts van keuze moet kunnen inschrijven. "Er zijn situaties waarin hiervan kan worden afgezien, maar dat moet door patiënt en arts gezamenlijk gebeuren." (Novum)