Clicky


Nieuwe inkomensondersteuning voor ouderen

Nieuwe inkomensondersteuning voor ouderen
30-06-2014 19:27 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG - Ouderen krijgen vanaf 1 januari een inkomensondersteuning boven op hun AOW die afhankelijk is van het aantal jaren dat zij in Nederland hebben gewoond. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het extraatje wordt daarmee gekoppeld aan de AOW die ouderen in Nederland hebben opgebouwd. Voor mensen met een volledige AOW-opbouw - dat geldt voor ongeveer negentig procent van de ouderen - verandert er niets door de nieuwe regeling. De huidige regeling om ouderen te compenseren voor koopkrachtverlies verdwijnt per 2015.

In deze tijd is het niet meer vanzelfsprekend dat mensen die naar Nederland komen om hier te werken zich hier ook blijvend vestigen, motiveert Klijnsma haar voornemen. En ook wie in Nederland is geboren, zal er niet altijd blijven wonen. En alleen over de periode van verblijf in Nederland wordt AOW opgebouwd. Het is daarom logisch om de extra inkomensondersteuning af te leiden van de AOW die hier is opgebouwd.

Ouderen die geen volledige AOW-uitkering hebben, zijn aangewezen op de bijstand voor ouderen. De manier waarop die wordt vastgesteld, gaat op op de schop. Dat levert een financieel voordeel op van ongeveer driehonderd euro per jaar, wat zowel voor alleenstaanden als paren geldt.

Klijnsma schrijft verder dat ze haar voorstel om de partnertoeslag in de AOW voor hogere inkomens, intrekt. De bewindsvrouw is tot de conclusie gekomen dat er in de Eerste Kamer geen meerderheid bestaat voor haar wetsvoorstel. (Novum)