Clicky


Rechter oordeelt over hockeyfoto's Amalia in Revu

Rechter oordeelt over hockeyfoto's Amalia in Revu
30-06-2014 09:26 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nieuwe Revu hoort maandagochtend of de foto's van prinses Amalia op het hockeyveld die het weekblad vorig jaar plaatste juridisch door de beugel kunnen. De zaak is namens het koningshuis aangespannen door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die het artikel van vijf pagina's een 'ontoelaatbare inbreuk op de privacy' vindt.

Naast de foto's van het sportende prinsesje stonden in het stuk ook roddels over de 10-jarige dochter van koning Willem-Alexander. Nieuwe Revu wilde met de publicatie een discussie aanzwengelen over de mediacode. Het tijdschrift vindt dat de RVD media onder druk zet door smeuïge verhalen en foto's die zijn gemaakt buiten officiële persmomenten, tot privéaangelegenheid te bestempelen.

De mediacode uit 2005 is een richtlijn van de RVD om het privéleven van de leden van het Koninklijk Huis in bescherming te nemen. In de code staat een aantal punten waarvan de RVD wil dat journalisten er zich aan houden. De mediacode is niet juridisch bindend.

Hoofdredacteur Erik Noomen van de Nieuwe Revu wil in de media nog niet vooruitlopen op de uitspraak. Hij zei eerder dat de publicatie 'misschien niet het beste idee ooit was'. De redactie krijgt de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam rond 10.00 uur te horen.

Het Koninklijk Huis spande in 2009 een zaak aan tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press, dat vier vakantiefoto's had aangeboden van Willem-Alexander, Máxima en Amalia. De rechter oordeelde toen dat leden van het Koninklijk Huis niet constant bedacht hoeven zijn op paparazzi, omdat dat een 'te grote aantasting vormt van het aan eenieder toekomend recht op privacy'. (Novum)