Transport Online - Werknemers vaak niet op de hoogte van rechten en plichten bij ontslag

Werknemers vaak niet op de hoogte van rechten en plichten bij ontslag

Werknemers vaak niet op de hoogte van rechten en plichten bij ontslag
22-02-2012 09:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
OOSTERHOUT - De werkloosheid in Nederland is toegenomen tot 6 procent van de beroepsbevolking (ongeveer 474.000 mensen). Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend. Juridisch adviseur Jurofoon en verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif hebben het afgelopen jaar ervaren dat werknemers niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn rondom ontslag. Daarom zetten zij de vijf grootste misverstanden over ontslag op een rij.

1. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd: Een contract voor bepaalde tijd kun je als werknemer niet zomaar opzeggen. Veel mensen denken ten onrechte dat dit wel kan. Je kunt hier zelfs een boete voor krijgen. Je mag een contract als werknemer alleen beëindigen, als dit in de arbeidsovereenkomst of CAO vermeld staat.

2. Ontslagvergoeding: Als je zelf ontslag neemt, dan heb je meestal geen recht op een ontslagvergoeding. Toch denken veel mensen dat ze hier wel recht op hebben. Daar is echter een goede reden voor nodig. Je moet dan bijvoorbeeld slecht werkgeverschap kunnen bewijzen. De rechter kan in zo'n situatie bepalen dat je recht hebt op een ontslagvergoeding.

3. WW-uitkering: Je hebt als werknemer geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Het opzeggen van je baan wordt gezien als verwijtbare werkloosheid. Daardoor vervalt je recht op een WW-uitkering.

4. Concurrentiebeding: Tegenwoordig wordt er in veel contracten een concurrentiebeding opgenomen. Veel mensen gaan er vanuit dat dit komt te vervallen zodra je ontslagen wordt. Dat is echter niet zo. Alleen de werkgever of de rechter kan een concurrentiebeding beëindigen.

5. Opzeggen arbeidsovereenkomst met bepaalde tijd: Veel mensen weten niet dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch afloopt. Je werkgever hoeft deze dus niet op te zeggen. Wanneer je werkgever niets laat weten, dan loopt je overeenkomst van rechtswege af.

"De verwachting is dat ook 2012 in het teken staat van economische recessie", zegt Marieke van Zuien, Directeur Corporate Communication & CSR bij BNP Paribas Cardif. "Om ervoor te zorgen dat werknemers zo goed mogelijk zijn voorbereid op onverwachte gebeurtenissen op de werkvloer, bieden wij in ons serviceconcept Cardif Cares ook juridische hulp aan. Zo bieden we niet alleen een financiële uitkering op de verzekering, maar helpen we ook bij vragen over arbeidsrecht en geven we richtlijnen hoe je om kunt gaan met arbeidsconflicten. Daarnaast ondersteunt Cardif Cares bij het vinden van passende vacatures en praktische ondersteuning van een professioneel jobcoach."

Jurofoon ondersteunde het afgelopen jaar de klanten van verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif met juridisch advies.

Kijk voor meer informatie en tips over ontslag op www.bnpparibascardif.nl/cardif-cares/ontslagNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions