Clicky


Heerts beticht VVD van stigmatiseren werklozen

Heerts beticht VVD van stigmatiseren werklozen
26-06-2014 15:00 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De VVD stigmatiseert werklozen door te doen alsof mensen in de bijstand meteen op vakantie gaan. Dat stelt voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV donderdag in reactie op de oproep van Kamerlid Sjoerd Potters. "Met zevenhonderdduizend werklozen doet deze uitspraak geen recht aan alle mensen die schreeuwen om werk en niet om vakantie", vindt hij.

Volgens Heerts zet Potters mensen tegen elkaar op met zijn uitspraken. Het VVD-Kamerlid wil dat mensen in de bijstand eerst een halfjaar moeten solliciteren voordat ze recht krijgen op vier weken vakantie. Wie meteen na het verlies van een baan op vakantie gaat, frustreert volgens Potters zijn kansen op de arbeidsmarkt. "Eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini", zei hij in het AD.

Heerts stelt op zijn beurt dat de VVD er beter aan doet om met oplossingen te komen. "We moeten ervoor zorgen dat mensen op een goede manier aan het werk kunnen. Want de enorme werkloosheid is echt een gigantisch probleem voor Nederland", stelt hij. "We moeten de werkloosheid aanpakken, niet de werklozen."

Ook GroenLinks en de SP reageerden fel op de uitspraken van Potters. "De meeste mensen willen niks liever dan aan het werk", aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. "Dankzij dit kabinet wordt bijstandsgerechtigden al veel te veel een eigen-schuld-dikke-bultgevoel aangepraat. Laat de VVD liever zorgen voor het verlagen van de lasten op arbeid."

Sadet Karabulut van SP vindt dat de VVD te weinig doet aan het werkelijke probleem, het gebrek aan banen. "Ik zou blij zijn als hij ophoudt werklozen te criminaliseren, want dat is wat nu gebeurt", zei ze. "Mensen met een bijstandsuitkering hebben helemaal niet het geld om een week op Ibiza te liggen." (Novum)