Clicky


Gevaarlijke fout in landingssysteem vliegvelden

Gevaarlijke fout in landingssysteem vliegvelden
26-06-2014 14:40 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - In het antennesysteem dat wereldwijd wordt gebruikt om vliegtuigen op de automatische piloot te laten landen, zit een gevaarlijke fout. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag. Het zogeheten ILS-systeem zendt een verkeerd signaal uit, waardoor vliegtuigen uit de lucht kunnen vallen.

Het systeem zendt vanaf de grond signalen naar de automatische piloot van een vliegtuig over de te volgen baan en de glijhoek. Meestal betreft het een daling, maar soms geeft het systeem onterecht aan dat een vliegtuig weer hoogte moet winnen, aldus de Onderzoeksraad. Daardoor komt de neus van het vliegtuig omhoog te staan, verliest het vliegtuig draagkracht en kan het uit de lucht vallen.

De OVV spreekt van een belangrijke ontdekking. "Zo dicht op de landing hebben piloten maar één kans om de fout te herstellen", aldus een woordvoerder. "Het is dus van belang de piloten op de fout attent te maken."

De technische fout is volgens de OVV een wereldwijd probleem. In november maakte een vliegtuig tijdens de landing op Eindhoven Airport de situatie mee. Na onderzoek van de OVV zijn in totaal vijf Europese en negentien Amerikaanse gevallen geregistreerd.

Op dit moment loopt nog niet ieder vliegtuig gevaar, aldus de OVV. "Op korte termijn moeten piloten hier alert op zijn. In de toekomst zouden fabrikanten moeten proberen de fout uit het systeem te halen." (Novum)