Clicky


Kamer steunt uitbreiding vliegveld Lelystad

Kamer steunt uitbreiding vliegveld Lelystad
26-06-2014 14:31 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de plannen voor de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dat bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA). Ze weet zich gesteund door regeringspartijen VVD en PvdA. Ook D66, SGP en onder voorwaarden het CDA zijn voor.

"Wij zijn voorstander van het ontwikkelen van vliegveld Lelystad", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Zij wil ook niets weten van uitstel, waar onder meer de KLM voor pleit. De boel moet nu in gang worden gezet, aldus de politica.

Ook de VVD is voorstander van de uitbreiding. Er ligt een deugdelijk plan, zei Ton Elias (VVD). Het is de bedoeling dat Lelystad vluchten gaat overnemen van Schiphol, dat op een gegeven moment niet verder mag groeien. En groei van de luchtvaart is hard nodig voor het 'verdienvermogen' van Nederland, aldus de liberaal. Hij wees er verder op dat minder bewoners er hinder van ondervinden als het vliegveld Lelystad wordt uitgebreid.

D66 en de SGP zijn het eens met Mansveld dat Lelystad vluchten van Schiphol moet kunnen opvangen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe noemde wel een aantal harde voorwaarden. Zo vindt hij dat uitbreiding alleen kan als de grens van Schiphol echt in zicht is.

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren verzetten zich tegen de plannen. Esther Ouwehand (PvdD) sprak van een 'surrealistisch debat'. De vraag of uitbreiding van de luchthaven in het licht van de klimaatverandering wel verantwoord is, wordt helemaal niet gesteld, zei ze. "Het kabinet moet zich aan de hand van de klimaatdoelen afvragen of het verder faciliteren van het vliegverkeer wel mogelijk is."

KLM-baas Camiel Eurlings pleitte deze week voor uitstel. Hij zei dat Schiphol het vliegveld Lelystad voorlopig nog niet nodig heeft om de groei van het luchtvaartverkeer op te vangen. Hij wees er onder meer op dat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en de vliegtuigen groter en stiller zijn geworden. Schiphol zelf is juist uitgesproken voorstander van uitbreiding. (Novum)