Clicky


Zoektocht vermist toestel zuidelijker voortgezet

Zoektocht vermist toestel zuidelijker voortgezet
26-06-2014 10:16 | Ongevallen | auteur De Redactie

SYDNEY - De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt ten zuiden van het aanvankelijke zoekgebied in de Indische Oceaan voortgezet. Dat heeft de Australische minister van vervoer Warren Truss donderdag gezegd. Het lijkt vrijwel zeker dat het toestel op de automatische piloot vloog toen het verdween.

Het nieuwe zoekgebied is vastgesteld na nieuwe analyse van satellietgegevens van vlucht MH370, zei Truss. Het vliegtuig met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing van de radar.

Het Australische bureau voor verkeersveiligheid zegt er zeker van te zijn dat het vliegtuig boven de Indische Oceaan op de automatische piloot vloog, tot de brandstof opraakte en het toestel neerstortte. "We gaan ervan uit dat de automatische piloot handmatig werd aangezet", zei woordvoerder Martin Dolan. Wanneer dat precies gebeurde, is nog altijd een mysterie.

Het nieuwe zoekgebied ligt enkele honderden kilometers ten zuidwesten van het vorige, op ongeveer achttienhonderd kilometer afstand van de Australische westkust. De zeebodem zal vanaf augustus met krachtige sonarapparatuur worden afgezocht. Het gaat om een gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer, anderhalf maal de oppervlakte van Nederland, dat eerder al vanuit de lucht werd afgespeurd naar drijvende brokstukken. De nieuwe zoekactie zal naar verwachting een jaar duren.

Het eerdere zoekgebied van 850 vierkante kilometer werd wekenlang met behulp van een onbemande onderzeeër afgespeurd. Toen deze zoektocht niets opleverde, gaf het Australische zoekteam al aan dat de zoektocht elders zal worden voortgezet. (Novum/AP)