Clicky


Luchtruim België even dicht door stakingen

Luchtruim België even dicht door stakingen
25-06-2014 18:52 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Belgische luchtverkeer is woensdag aan het begin van de avond waarschijnlijk enkele uren ernstig ontregeld door acties van de Belgische luchtverkeersleiding van Belgocontrol. De werknemers sluiten het luchtruim om 18.00 uur en openen het dan vanaf 20.00 uur weer geleidelijk.

Dat heeft secretaris van de Belgische vakbond ACV Transcom Kurt Callaerts gemeld via sociale media, na het mislukken van gesprekken tussen werkgevers en bonden. Callaerts had eerder op de dag al met acties gedreigd.

Volgens de Belgische krant De Standaard zijn de bonden die aan de gesprekken deelnamen niet helemaal eensgezind. De andere vakbond ACOD roept werknemers juist op geen actie te voeren. De werknemers van Belgocontrol zijn verantwoordelijk voor vluchten onder de 24.500 voet (ongeveer 7,5 kilometer) en de luchthavens.

De ACV en de achterban zijn kwaad omdat de Belgische regering een centrale Europese luchtverkeersleiding wil instellen en fors wil bezuinigen. De werknemers worden niet goed bij het overleg hierover betrokken, vinden zij.

De Amsterdamse luchthaven ondervindt naar verwachting weinig hinder van de staking, laat een woordvoerder van Schiphol weten. Ook KLM denkt dat grote problemen uitblijven. "Er is wellicht kans op kleine vertragingen, omdat we om België heen gaan vliegen, maar daar blijft het bij", meldt een zegsvrouw. (Novum)