Clicky


Hulp voor onwetende mkb'er bij zoektocht naar geld

Hulp voor onwetende mkb'er bij zoektocht naar geld
25-06-2014 14:54 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG - Om te kunnen groeien moet het midden- en kleinbedrijf de komende jaren op zoek naar alternatieven voor bancair krediet. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) heeft daarom woensdag een nieuw project gelanceerd om de kredietverlening aan het mkb weer op gang te krijgen, buiten de banken om.

Een zogeheten financieringswijzer en een meldpunt moeten ondernemers beter inzicht geven in de manieren waarop ze aan kredieten kunnen komen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) als mede-initiatiefnemer van het project. Alternatieven voor banken zijn bijvoorbeeld investeringen van institutionele beleggers, crowdfunding en initiatieven als mkb-beurs NPEX.

De financieringswijzer is een online checklist die ondernemers kunnen invullen om hun behoeften op financieringsgebied in kaart te brengen. Dat moet het makkelijker maken aanvragen in te dienen, zegt de NVB. Ondernemers die tegen problemen aanlopen kunnen voortaan terecht bij het nieuwe meldpunt. Naast het ministerie en de NVB hebben ook MKB-Nederland en VNO-NCW zich aan het project verbonden.

Alternatieven zijn nodig nu de economie langzaam begint te groeien, zo stelde Kamp al eerder. De ondernemers in het mkb zijn van oudsher sterk afhankelijk van banken en minder van andere geldbronnen. Nu die banken minder makkelijk met geld strooien dan voor de crisis, hebben veel bedrijven moeite om aan krediet te komen. Dat probleem wordt groter als de economie groeit en dus de vraag naar krediet toeneemt.

Uit onderzoek van TNS Nipo bleek eerder dat driekwart van de ondernemers geen benul heeft van alternatieve vormen van krediet. Zes op de tien ondernemers vinden het mkb te afhankelijk van banken. (Novum)