Clicky


Belgische luchtverkeersleiding dreigt met staking

Belgische luchtverkeersleiding dreigt met staking
25-06-2014 13:11 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Werknemers van de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol dreigen vanaf woensdagmiddag actie te gaan voeren. Dat heeft mogelijk gevolgen voor het volledige Belgische luchtruim. Dat meldt vakbond ACV-Transcom.

Kurt Callaerts van de vakbond liet persbureau Belga weten dat het 'niet ondenkbaar' is dat het Belgisch luchtruim woensdagavond voor enkele uren wordt gesloten. Een stakingsaanzegging is verstuurd naar de federale overheid en Belgocontrol. Die loopt om 17.00 uur af. Het overleg loopt tot nu toe stroef, aldus Callaerts.

Het personeel is het oneens met de bezuinigen die de Belgische regering wil doorvoeren in het kader van de invoering van een centrale Europese luchtverkeersleiding. De vakbonden worden bovendien te weinig betrokken bij het overleg hierover, meent ACV-Transcom.

De 'blinde' kostenbesparingen zullen de kwaliteit van de dienstverlening van Belgocontrol en de veiligheid aantasten, stelt de vakbond. Nu al worden mensen niet vervangen, 'met nefaste gevolgen'. "Verdere besparing zal gepaard gaan met grote sociale onrust en met personeelsinkrimpingen bij de verkeersleiders, technici en ondersteunende diensten", meent ACV-Transcom. (Novum)