Clicky


Nijmeegse Waalkade vrijdag weer open

Nijmeegse Waalkade vrijdag weer open
25-06-2014 11:21 | Algemeen | auteur De Redactie

NIJMEGEN - Komende vrijdag 27 juni komt er een eind aan de werkzaamheden op de westelijke Waalkade. De afgelopen anderhalf jaar is de instabiele damwand vervangen en is de openbare ruimte opnieuw ingericht. Uiterlijk vrijdagavond om 24:00 uur wordt ook de rijweg weer opengesteld voor het verkeer.

De oude, 660 meter lange stalen damwand tussen spoorbrug en Grotestraat was dringend aan vervanging toe. De oude 12 meter lange damwandplaten zijn vervangen door nieuwe exemplaren van 26 meter lang en de complete verankering is vernieuwd.

De nieuwe kade moet 100 jaar meekunnen en is bovendien berekend op de steeds grotere schepen op de Waal. De nieuwe kade is ook beter geschikt voor de aanleg van vracht- en cruiseschepen. Schepen kunnen beter aan de kade afmeren en passagiers kunnen makkelijker van boord gaan doordat de kade over de gehele lengte is verhoogd van 11.70 tot 12.30 meter. Aan de kade is nu plek voor 8 schepen van 110 meter of 6 schepen van 135 meter tegelijk. Op de kade zijn vier kasten geplaatst voor walstroom. Aangemeerde schepen mogen geen gebruik meer maken van dieselgeneratoren. Dat is gunstig is voor de luchtkwaliteit en levert bovendien minder geluid op.



De komende weken is de aannemer nog bezig met het afwerking vanaf het water en de aanleg van de AutoAfzetPlaats nabij de spoorbrug. Cruiseschepen kunnen al weer enige tijd terecht aan de kade. Vrachtschepen kunnen over een paar weken aanleggen.    

©Foto: Nationale Beeldbank/G. Op 't Veld