Clicky


Koopkracht omhoog, schulden huishoudens gedaald

Koopkracht omhoog, schulden huishoudens gedaald
25-06-2014 10:59 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De koopkracht van huishoudens is voor het eerst in twee jaar tijd toegenomen. De reëel beschikbare inkomens van huishoudens lagen in het eerste kwartaal van dit jaar netto 0,2 procent hoger dan in die periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In de laatste drie maanden van vorig jaar daalde het gemiddelde beschikbare inkomen van huishoudens nog met meer dan een procent, terwijl dat in het eerste kwartaal van vorig jaar zelfs een afname van zo'n 3,5 procent was. De stijging van dit jaar komt onder meer door hogere inkomens uit vermogen en een stijging van de ontvangsten uit uitkeringen.

Een deel van dat extra geld werd volgens het CBS besteed aan het aflossen van schulden. Zo werd vorig kwartaal voor 1,8 miljard euro aan hypotheekleningen afbetaald. Het is de zesde keer dat meer werd afgelost dan geleend. Dat komt volgens de statistici onder meer door de lage spaarrente, waardoor mensen hun geld liever gebruiken voor afbetalingen.

Daarnaast lossen veel mensen hun hypotheek af vanwege de fiscale voordelen die eind vorig jaar zijn ingevoerd. Mensen mogen nu honderdduizend euro belastingvrij schenken, mits dat geld wordt gebruikt voor het aflossen van hypotheek of het aanschaffen van een nieuwe woning.

Toch hebben huishoudens in Nederland nog altijd een betrekkelijk hoge schuld in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. Dat komt onder meer omdat Nederlandse huishoudens vaak spaar- en beleggingshypotheken hebben afgesloten, waarbij niet wordt afgelost. In andere EU-landen bestaan dergelijke hypotheken niet. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions