Clicky


Flinke toename diefstal brandstof

Flinke toename diefstal brandstof
24-06-2014 20:03 | Criminaliteit | auteur De Redactie

DEN HAAG - De diefstal van benzine en diesel neemt flink toe. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen meer aangiftes binnen dan in heel 2013, meldt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooral de diefstal van benzine neemt een vlucht. Van januari tot en met april nam de politie 1800 aangiftes op, tegen bijna 1300 in 2013. Ook diesel is populair. Tot nu toe zijn dit jaar 681 aangiftes gedaan, tientallen meer dan in heel 2013.

''Het algemene beeld is dat (de registratie van) diefstal van brandstof toeneemt. Het gaat dan om tanken zonder te betalen en diefstal van brandstof uit tanks van voertuigen of opslagtanks'', schrijft Opstelten dinsdag. Dieven pompen grote hoeveelheden over in bijvoorbeeld vrachtwagens of busjes met speciaal geprepareerde tanks.

De politie beschikt volgens de bewindsman nog over te weinig informatie om aan te kunnen tonen dat het gaat om georganiseerde bendes uit Oost-Europa. "Veel daders van diefstal van diesel uit vrachtwagens zijn nog niet in beeld geweest", aldus Opstelten. "Diegenen die gepakt zijn voor diefstal van meer dan honderd liter diesel uit tanks, zijn verdeeld over meerdere nationaliteiten." (Novum)