Clicky


Maatschappijen schrappen vluchten om Franse staking

Maatschappijen schrappen vluchten om Franse staking
24-06-2014 13:20 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Ryanair heeft dinsdag verscheidene vluchten van en naar Nederland geannuleerd vanwege een meerdaagse staking van luchtverkeersleiders in Frankrijk. Ook andere maatschappijen hebben last van vertraagde of geschrapte vluchten, zo laten ze op hun websites weten. KLM heeft voorlopig slechts een vlucht moeten schrappen vanwege de acties, aldus een woordvoerder.

Wel hebben meerdere toestellen van de Nederlandse maatschappij vertraging opgelopen, stelt de zegsvrouw. Het gaat daarbij niet alleen om reizen naar Frankrijk, maar ook om vluchten door het Franse luchtruim, zoals naar Spanje en Portugal. De komende dagen kijkt KLM per dag of het vluchten moet schrappen.

Ryanair moet echter veel rigoureuzer in het vluchtschema snijden vanwege de stakingen, die nog tot en met zondag duren. De Ierse budgetvlieger heeft alleen voor dinsdag al 165 vluchten geannuleerd, waarvan acht van of naar de Nederlandse luchthavens Eindhoven of Maastricht. Ook waarschuwt Ryanair voor vertraging.

Concurrent Easyjet verwacht de komende dagen liefst een kwart van alle vluchten aan de grond te moeten houden, zo laat de budgetmaatschappij aan de Britse televisiezender Sky weten. Of daar ook vluchten naar Amsterdam bij zitten, is onduidelijk. Ook elders in West-Europa verwachten maatschappijen hinder te ondervinden door de stakingen.

Eurocontrol, de koepelorganisatie voor luchtverkeersleiders, verwacht dat de zesdaagse staking in totaal tot een slordige veertienduizend uur aan vertragingen leidt, zo meldt The Telegraph dinsdag. Tijdens een vergelijkbare staking vorig jaar werden alleen in Groot-Brittannië dagelijks al zo'n 1800 vluchten geschrapt, zo berekende de krant. (Novum)