Clicky


Friesch Dagblad uitzondering in somber krantenland

Friesch Dagblad uitzondering in somber krantenland
24-06-2014 10:08 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Friesch Dagblad is er als enige Nederlandse krant opnieuw in geslaagd om meer abonnees aan te trekken. Het regionale dagblad had aan het einde van het eerste kwartaal even meer dan veertienduizend betalende lezers. Dat is 2,6 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI.

Ook ten opzichte van eind vorig jaar groeide het aantal abonnees, met even minder dan 1,1 procent. De protestants-christelijke ochtendkrant is daarmee - net als in het vierde kwartaal - een uitzondering in krantenland: elke andere landelijke of regionale titel zag de afgelopen tijd meer abonnees vertrekken dan erbij komen.

Eind vorig jaar was het Friesch Dagblad nog in het gezelschap van Het Financieele Dagblad, dat de papieren oplage toen licht zag stijgen vergeleken met dezelfde periode van 2012. Inmiddels staat ook de zakenkrant echter behoorlijk in de min. In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal lezers met 4,8 procent.

Die daling valt echter in het niet bij de terugval van nrc.next, dat eind eerste kwartaal nog een kleine 44 duizend abonnees op de papieren editie had. Dat zijn er bijna vierduizend minder dan drie maanden eerder. Op jaarbasis kromp het aantal krantenabonnees zelfs met bijna dertig procent.

Ook grote broer NRC Handelsblad kende opnieuw een moeizaam kwartaal, waarin het aantal papieren lezers met 9,5 procent daalde op jaarbasis. Bij Het Parool was dat nog iets meer en daalde de gedrukte oplage met elf procent in vergelijking met een jaar geleden.

De grootste kranten van Nederland - De Telegraaf en AD - zagen het aantal lezers van de papieren krant eveneens inzakken. De betaalde papieren oplage van De Telegraaf daalde met 5,9 procent op jaarbasis, terwijl AD de verkoop met 6,3 procent zag afnemen. De Volkskrant leverde eveneens een procent of zes in. (Novum)