Clicky


Langeafstandskorting voor chipkaartreizigers

Langeafstandskorting voor chipkaartreizigers
23-06-2014 15:42 | Algemeen | auteur De Redactie

Treinreizigers met een OV-chipkaart krijgen vanaf woensdag een langeafstandskorting, ongeacht de vervoerder. De vervoerbedrijven hebben hierover een akkoord bereikt, meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) maandag.

Mensen die meer dan veertig kilometer reizen krijgen korting. Hoe langer de afstand, hoe hoger de korting. "Reis je van Emmen naar Den Haag, dan kost het je nu met een vol tarief 32,86 euro", geeft NOVB-voorzitter Eric Janse De Jong als voorbeeld. "Met de nieuwe korting ben je slechts 24,91 euro kwijt. Zo willen we mensen stimuleren verder te reizen."

De langeafstandskorting is een sluitstuk in het plan van het NOVB om alle vervoerders eenzelfde tarief te laten vragen. "Veolia en Arriva hadden andere prijzen dan bijvoorbeeld de NS", aldus De Jong. "Nu is er een vast tarief voor treinreizigers wanneer zij door heel Nederland reizen."

De korting bestond al voor NS-reizigers die een papieren kaartje kochten. Het papieren treinkaartje wordt vanaf 9 juli echter vervangen door een papieren chipkaart die eenmalig te gebruiken is. Hiervoor moet een toeslag worden betaald. Deze week zijn op veel stations OV-chipkaarten te koop voor twee euro per stuk.

In het NOVB zijn vervoerbedrijven, reizigersorganisaties en de overheid vertegenwoordigd.