Clicky


Schoonmakers op termijn weer in rijksdienst

Schoonmakers op termijn weer in rijksdienst
23-06-2014 15:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Schoonmaker komen op termijn weer in dienst van het rijk en worden niet langer ingehuurd via een schoonmaakbedrijf. Dat schrijft minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet kiest voor een stapsgewijze invoer, onder meer omdat rekening moet worden gehouden met bestaande contracten met schoonmaakbedrijven. Zo komen de schoonmakers bij Defensie niet eerder dan vanaf 2018 in dienst als het huidige contract is afgelopen. En voor de Nationale Politie geldt dat eerst een aantal juridische belemmeringen moet worden weggenomen.

Met het in dienst nemen van de schoonmakers voert Blok een afspraak uit het regeerakkoord uit. De coalitiepartijen willen hiermee de positie van 'werknemers in de facilitaire dienstverlening' versterken.

De maatregel heeft een 'gering' effect op de schoonmaakbedrijven die de rijksoverheid tot nu toe inhuurde. De markt voor schoonmaakdiensten heeft in Nederland een omvang van 4,2 miljard euro, waarvan 3,6 miljard is uitbesteed aan schoonmaakbedrijven. Door de schoonmakers in dienst te nemen bij het rijk, Defensie en de Nationale Politie krimpt deze markt met ongeveer 65 miljoen euro, ofwel 1,8 procent.

De pijn voor afzonderlijke schoonmaakbedrijven wordt verzacht door de bestaande contracten af te laten lopen, aldus Blok.

Tweede Kamerlid Albert de Vries van de PvdA reageert verheugd op de Kamerbrief. Hij is blij dat het kabinet heeft besloten om schoonmakers weer in vaste dienst te nemen, en hen niet 'voor de laagste prijs' in te huren via een extern bureau. "De PvdA kiest voor meer zekerheid, in plaats van schoonmakers zo goedkoop mogelijk door de gangen te jagen", schrijft hij op de website van zijn partij. (Novum)