Clicky


Wilders: nieuwe Afghanistanmissie waanzin

Wilders: nieuwe Afghanistanmissie waanzin
23-06-2014 14:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Geert Wilders noemt de nieuwe plannen voor een militaire missie naar Afghanistan 'waanzin'. Dat laat de PVV-leider maandagochtend weten in een reactie aan Novum.

"Laat het kabinet extra investeren in de veiligheid van Nederland door grenscontroles in te voeren en de AIVD meer geld te geven in de strijd tegen de terugkerende jihadisten in plaats van een zinloze exercitie in Afghanistan", stelt hij.

De SP is ook tegen een nieuwe missie. "Dat lijkt mij een heel slecht idee", zegt Kamerlid Jasper van Dijk in een reactie. Hij wijst erop dat de internationale gemeenschap al dertien jaar actief is in Afghanistan. En dat heeft 'heel weinig opgeleverd'. Het land is door en door corrupt en ook het geweld is er niet minder op geworden, stelt hij. Ook deserteren veel Afghaanse militairen.

"We moeten erkennen dat we dat met westerse bemoeienis niet kunnen oplossen", zegt de socialist die op voorhand spreekt van een 'zinloze missie' en een 'bizar' voornemen. "Ingrijpen vanuit het westen helpt niet."

Andere partijen reageren terughoudender. Regeringspartij VVD laat weten niet te reageren. "Het verhaal is geschreven op basis van anonieme bronnen", zei Tweede Kamerlid Han ten Broeke. "Er is helemaal niets om over te zeggen." GroenLinks laat weten evenmin te zullen reageren. De partij wil eerst het voorstel afwachten, aldus een woordvoerder.

De Volkskrant schrijft maandag op basis van bronnen dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe militaire missie in Afghanistan voorbereiden. De landen willen volgens de krant voorkomen dat Afghanistan net als Irak het slachtoffer wordt van islamitische extremisten.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil weinig kwijt. Als het kabinet iets heeft besloten, dan wordt eerst de Tweede Kamer geïnformeerd, zei Hennis maandag. De bewindsvrouw zei wel dat de NAVO momenteel aan het plannen is voor een bijdrage na 2014. (Novum)