Clicky


Industrie eurozone groeit veel trager

Industrie eurozone groeit veel trager
23-06-2014 10:17 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De industrie in de eurozone is in juni veel minder hard gegroeid dan in voorgaande maanden. De inkoopmanagersindex (PMI) - een graadmeter voor industriële bedrijvigheid - daalde deze maand verder naar 52,8, zo maakte het Britse onderzoeksbureau Markit maandag bekend. De groei is de traagste in zes maanden tijd.

Ook vorige maand daalde het groeitempo van fabrieken in de achttien eurolanden al, toen naar een stand van 53,5. Toch zijn de onderzoekers nog altijd positief over de industrie in de muntunie, omdat er wel veel meer nieuwe orders binnenkwamen dan in de eerste maanden van dit jaar. Ook de vraag naar personeel groeide verder.



Aan welke eurolanden de lichte terugval te wijten is, maakt Markit over anderhalve week bekend, bij de publicatie van de definitieve inkoopmanagersindex. Daarin maakt de marktvorsers onderscheid tussen de eurolanden. Wel liet Markit donderdag al weten hoe het met de Franse en Duitse industrie is gesteld.

Uit die cijfers bleek dat het groeitempo van de Duitse industrie deze maand is ingezakt. De graadmeter voor het land daalde van 55,6 in mei naar 54,2 in juni. In Frankrijk daalde de PMI van 49,3 naar 48,0 deze maand. Elke stand van minder dan 50 duidt op een krimp in de industriële bedrijvigheid.  (Novum)