Clicky


Landelijke Kadergroep SITA roept op tot stiptheidsacties

Landelijke Kadergroep SITA roept op tot stiptheidsacties
23-06-2014 09:06 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

De LKG-SITA roept de vakbondsleden bij SITA op om in de week van 30 juni te starten met een stiptheidsactie, als de directie niet op korte termijn met de vakbonden gaat overleggen, over een structurele loonsverhoging.

Eerste cao-acties

Bij de aftrap van de cao-acties op 7 april is ook bij SITA op de locatie Zuidwolde een korte staking georganiseerd. SITA zit, namens de Vereniging van Afvalbedrijven, bij TLN aan de onderhandelingstafel en was dus geselecteerd voor een actie op 7 april. Kort na deze actie heeft de directie per e-mail aan de bonden laten weten de cao 2012-2013 te zullen blijven toepassen, ook voor nieuwe werknemers. De vakbondsleden bij SITA vinden dat echter onvoldoende.

2-artikelcao

Met de toezegging de cao te zullen blijven toepassen, heeft SITA een eerste stap gezet naar een 2-artikelcao. Een 2-artikelcao behelst slechts 2 artikelen: Artikel 1, voortzetten van de cao "Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen" en artikel 2, een structurele loonsverhoging. Sinds 7 april is bij twee bedrijven al een dergelijke cao afgesloten. De Landelijke Kadergroep van SITA heeft de werkgever per brief opgeroepen, om uiterlijk 27 juni stappen te zetten die duiden op bereidwilligheid, om met de bonden te gaan overleggen over een 2-artikel-cao.

Stiptheidsactie

Bij het uitblijven van een positieve reactie op de uitnodiging om met de bonden te gaan overleggen, zal vanaf 30 juni worden gestart met stiptheidsacties. De leden zijn hierover op 21 juni per brief door de bond op de hoogte gesteld. Tijdens de stiptheidactie zullen de werknemers stipt volgens de (bedrijfs)regels hun werk doen. Dat betekent niet rijden zonder de juiste voertuig en ladingdocumenten, geen overbelading (max 50 ton), bedrijfsprotocollen opvolgen, route rijden volgens opgave planning, geen eigen invulling of correctie van routes enzovoort. De stiptheidsacties zullen voor onbepaalde duur worden gevoerd, tot er overeenstemming is over een respectabele loonsverhoging.

Rechtsbescherming

Een stiptheidsactie is een milde vorm van actievoeren. Je doet je werk op de manier zoals door de werkgever wordt voorgeschreven binnen de geldende wet en regelgeving. Toch kan het zijn dat medewerkers hierop worden aangesproken of worden geïntimideerd. Mocht dit gebeuren dan kan hiervan melding worden gedaan bij de bond. Er zal hierover dan zo snel mogelijk contact met de directie worden opgenomen.