Clicky


Poetin roept op tot compromis in Oekraïne

Poetin roept op tot compromis in Oekraïne
22-06-2014 20:04 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag publiekelijk steun uitgesproken voor de wapenstilstand die Oekraïne in de strijd met pro-Russische separatisten in het oosten heeft aangekondigd. Hij riep beide partijen op te onderhandelen om tot een vergelijk te komen. Daarin moeten de rechten van de Russisch sprekende inwoners gegarandeerd worden, zodat zij zich 'een integraal onderdeel' van het land voelen.

Met zijn verklaring leek Poetin aan te geven dat hun toekomst in Oekraïne ligt en niet in Rusland, hoe graag de separatisten in de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk dat ook zouden willen.

Behalve een wapenstilstand stelde de Oekraïense president Petro Porosjenko afgelopen vrijdag ook een decentralisatie van de macht voor, nieuwe lokale en landelijke verkiezingen en maatregelen om de rechten van Russischtaligen in het oosten te beschermen. Poetin noemde de aangekondigde wapenstilstand zondag een belangrijk onderdeel van een vredesregeling, maar een politiek proces 'het belangrijkst'.



Poetin besprak het plan van Porosjenko zondag telefonisch met de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het bureau van Merkel liet weten dat alle partijen zich nu aan de wapenstilstand moeten houden en dat een politieke dialoog in gang wordt gezet. Ook was volgens het bureau van de kanselier gesproken over het zekeren van de grens tussen Oekraïne en Rusland. Volgens de regering in Kiev en westerse landen vinden strijders en materieel maar al te makkelijk hun weg van Rusland naar het oosten van Oekraïne. (Novum)