Clicky


Wespenbestrijders werkloos door onweer en regen

Wespenbestrijders werkloos door onweer en regen
22-06-2014 15:18 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Wespenbestrijdingsdiensten krijgen veel minder meldingen van wespennesten dan normaal, terwijl ze vanwege het warme voorjaar juist veel meldingen hadden verwacht. Het aantal ligt in grote delen van het land op slechts vijf tot 25 procent van normale jaren, meldt De Natuurkalender zondag op de site natuurbericht.nl.

Zeer waarschijnlijk zijn de werksters en masse bezweken door de zware onweersbuien en regenbuien van eind mei. Mogelijk zijn de werksters zo ver weggeblazen dat ze het nest niet meer terug konden vinden of te nat zijn geworden waardoor ze verkleumden. De wespen die dat hebben overleefd gaan al begin juli overlast veroorzaken, een maand vroeger dan normaal, is de verwachting.

Vanwege de erg zachte winter en lente werden de eerste de eerste wespen al in januari en februari gemeld, terwijl wespenkoninginnen normaal gesproken pas in de tweede helft van april wakker worden. Medio maart werden al wespennesten groter dan een golfbal aangetroffen. De weersomstandigheden en overvloed aan nectar en insecten leken ideaal voor wespen.

Naast natuurvorsers verkeerden ook wespenbestrijders in de veronderstelling dat de zomer heel veel wespen zou brengen, maar tot ieders verrassing blijkt dat niet het geval. Overigens wordt niet overal in het land een afname waargenomen. In de regio Kennemerland in Noord-Holland en Maarssen in Utrecht wordt van een normaal jaar gesproken. Op de plaatsen waar normale aantallen wespennesten worden aangetroffen is geen noodweer geweest.

De zware regenbuien hebben waarschijnlijk ook voor flinke sterfte gezorgd onder andere insectensoorten. (Novum)