Clicky


Wiebes blijft Omtzigt accijnsstukken weigeren

Wiebes blijft Omtzigt accijnsstukken weigeren
18-06-2014 17:10 | Politiek | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wil informatie over de accijnsverhoging nog steeds niet delen met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat blijkt uit een nieuwe brief die Wiebes daarover heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. Omtzigt had daarom gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Wiebes doet in zijn brief omstandig uit de doeken waarom hij het verzoek van Omtzigt niet heeft beoordeeld op basis van de Wob, maar op basis van de grondwettelijke informatieplicht van het kabinet jegens het parlement. Die reikt namelijk in alle gevallen tenminste even ver en soms verder dan de verplichtingen om informatie openbaar te maken op grond van de Wob.

Hiermee komt Wiebes dus 'maximaal tegemoet' aan het verzoek van Omtzigt om nadere informatie. Daarnaast verwijst de bewindsman naar een uitspraak van Raad van State, die vindt dat het niet de bedoeling is dat een rechter oordeelt over een geschil tussen regering en parlement, wat bij een Wob-verzoek uiteindelijk het geval zou kunnen zijn.

Op basis van dat oordeel is toetsing aan de grondwettelijke informatieplicht niet alleen het meest passend, maar ook de 'enige aangewezen weg in het verkeer tussen regering en parlement'. Daarmee komt Wiebes 'niet toe aan een formele weigering op basis van de Wob-procedure'. Omtzigt zou nog wel op persoonlijke titel een beroep op de Wob kunnen doen, dus niet als Kamerlid en ook niet via de voorzitter van de Tweede Kamer, schrijft Wiebes.

"Een dergelijk verzoek zal dan met inachtneming van de voor de Wob geldende regels worden behandeld", aldus de staatssecretaris. Niet dat dit veel zal opleveren. Ook op grond van de Wob mag Wiebes de informatie die hij van de oliemaatschappijen heeft gekregen niet openbaar maken.

Omtzigt laat in een reactie weten dat hij het hier 'natuurlijk' niet bij laat zitten en hij vraagt zich af wat Wiebes te verbergen heeft. De CDA'er had gevraagd om de onderliggende stukken, omdat hij niets snapt van de berekeningen op basis waarvan het kabinet besloot om de omstreden accijnsverhoging niet terug te draaien.

Wiebes heeft gebruikgemaakt van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Belastingdienst en een aantal oliemaatschappijen. De informatie van de oliemaatschappijen wil hij niet openbaar maken, omdat het om vertrouwelijke informatie gaat. De cijfers van het CBS zijn wel openbaar, die van de fiscus deels. (Novum)