Clicky


Langere acties dreigen bij gemeentes

Langere acties dreigen bij gemeentes
18-06-2014 16:07 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Als de gemeenten niet met een goed cao-bod komen voor hun ambtenaren, dreigen langere acties bij de gemeentelijke diensten. Dat heeft Abvakabo FNV laten weten na de landelijke actie woensdag bij het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de drie stakingsdagen in Groningen, Amsterdam en Utrecht.

Maandag en dinsdag werd actiegevoerd door vuilnismannen en stratenvegers in de drie steden. Ook woensdag legden zij het werk neer, net als nog eens duizenden extra ambtenaren van over het hele land. Ongeveer 2500 van hen waren aanwezig bij het congres in Hendrik-Ido-Ambacht.

Volgens onderhandelaar Bert de Haas van de Abvakabo hebben de leden van de VNG nu met eigen ogen kunnen zien hoe hoog de emoties zijn opgelopen. "Hier zijn zij, als werkgever, zelf debet aan. Ik hoop dat ze met een concreet bod voor respect, werk en koopkracht gaan komen, zodat het weer zin heeft om met elkaar aan tafel zitten." Als de VNG niet over de brug komt 'dan rest ons niets anders dan nog hardere actie'.



VNG en de bonden liggen al meer dan een jaar overhoop in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Gemeentemedewerkers willen dit jaar een loonsverhoging van drie procent en er met terugwerkende kracht nog eens tweeënhalf procent bij over 2013. VNG vindt dat met alle financiële druk op gemeenten, een dergelijke loonsverhoging niet uit te leggen is aan burgers en medewerkers. (Novum)