Clicky


ABN AMRO geeft subtop stevige salarisverhoging

ABN AMRO geeft subtop stevige salarisverhoging
18-06-2014 10:33 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - ABN AMRO geeft zijn hoogste managers een salarisverhoging van twintig procent, omdat ze vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet langer kunnen rekenen op een stevige bonus. De verhoging is bedoeld voor honderd managers net onder de raad van bestuur, zo maakte ABN AMRO woensdag bekend.

Het hogere vaste salaris is nodig om talent te kunnen vasthouden, zo liet topman Gerrit Zalm aan Het Financieele Dagblad weten. "Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit", zo stelt de oud-minister, die de maatregel 'onvermijdelijk' noemt. Ook in andere lagen van de bank wil Zalm de variabele beloning verlagen in ruil voor een hoger salaris.

De genationaliseerde bank neemt daarmee alvast een voorschot op de bonusplannen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De bewindsman wil de hoogte van bonussen verlagen tot maximaal twintig procent van een jaarsalaris. Dat is veel lager dan de Europese bovengrens van honderd procent.

De salarisverhoging betekent echter niet dat de honderd topmanagers van ABN AMRO er stevig op vooruit gaat, zo benadrukt de bank in een verklaring. Per saldo leveren zij namelijk vijf tot tien procent aan inkomen in, zo stelt de bank. Volgens ABN is er daarom eerder sprake van een 'versobering'.

ABN AMRO is niet de enige bank die alvast een hoger salaris biedt in ruil voor het verlagen voor de bonussen. Rabobank heeft de variabele beloningen bij de subtop zelfs helemaal geschrapt. De bank wil echter tegenover het FD niet zeggen hoeveel salarisverhoging de topmanagers hebben gekregen. Het percentage is echter 'niet in orde van grootte van dat van ABN AMRO.' (Novum)