Clicky


Aegon compenseert woekerpolishouders

Aegon compenseert woekerpolishouders
18-06-2014 10:20 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Aegon gaat honderdduizenden klanten met een woekerpolis de te veel betaalde premie terugbetalen. De compensatie geldt voor iedereen met een Koersplanpolis die is aangeschaft voor 1998. Ook sommige klanten met een Spaarbelegpolis krijgen een vergoeding, zo liet Aegon weten. Hoeveel geld de verzekeraar daarvoor uittrekt, maakte het concern daarbij niet bekend.

De vergoeding is bedoeld als compensatie voor de overlijdensrisicopremie, die bij veel polishouders te hoog was. De te veel betaalde premie betaalt de verzekeraar nu terug. Aegon komt tot dat besluit na een uitspraak van de Hoge Raad, die een jaar geleden oordeelde dat het concern te hoge premies had gevraagd.

Hoeveel compensatie de individuele polishouders krijgen, laat Aegon in de verklaring eveneens niet weten. Volgens de stichting Koersplan de weg kwijt, die betrokken was bij de onderhandelingen, lopen de bedragen uiteen, van een paar tientjes tot honderden euro's. Gemiddeld zou het om drie- tot vierhonderd euro gaan, zo stelt voorzitter Godfried Sippel tegen de NOS.



De compensatie ligt daarmee aanmerkelijk lager dan de 1000 tot 1500 euro waarover de Hoge Raad zich vorig jaar uitsprak. Dat komt volgens Sippel omdat Aegon tijdens het proces toen fouten heeft gemaakt bij het berekenen van de juiste premie. "Die fouten zullen ze zeker niet nog een keer maken", stelt hij.

Aegon keerde na de uitspraak van de raad al compensatie uit aan een slordige dertigduizend polishouders die zich hadden aangesloten bij de stichting van Sippel, die het proces had aangespannen. Het concern liet op dat moment al weten ook te kijken naar een compensatie voor alle overige polishouders. (Novum)