VN waarschuwen voor oorlog Midden-Oosten

VN waarschuwen voor oorlog Midden-Oosten
17-06-2014 18:54 | Buitenland | auteur De Redactie

GENÈVE - Een commissie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Syrië heeft dinsdag gewaarschuwd voor een grootschalig conflict in het Midden-Oosten. Volgens commissievoorzitter Paulo Sergio Pinheiro 'heeft het conflict in Syrië een kantelpunt bereikt en loopt de hele regio gevaar'.

Volgens de commissie komt een oorlog in het Midden-Oosten steeds dichterbij nu soennitische opstandelingen bezig zijn met een opmars in Irak. Een groot gebied op de grens tussen Syrië en Irak is al in handen van de rebellen van ISIS. Bovendien is de burgeroorlog in Syrië al in zijn vierde jaar aanbeland en ontbreekt het de VN-Veiligheidsraad aan daadkracht, aldus de commissie.

In zijn toespraak voor de Mensenrechtenraad van de VN wees Pinheiro op de wreedheden en het geweld in het noorden van Irak, waar ISIS tracht een eigen staat te vestigen. Hij vreest dat de rebellenbeweging steeds meer buitenlandse strijders zal aantrekken. Daarnaast heeft ISIS volgens de commissie getoond 'bereid te zijn om het vuurtje van sektarisme in Irak en Syrië aan te wakkeren'. De onrust in Irak kan wel eens 'gewelddadige repercussies' in Syrië hebben, aldus de commissie. Vooral voor een toename van sektarisch geweld wordt gevreesd nu ISIS en andere extremistische groepen als het Nusrafront met elkaar de strijd aangaan.

"We staan mogelijk op de rand van een regionale oorlog", aldus Vitit Muntarbhorn, lid van de commissie. "Daar maken we ons grote zorgen om." Pinheiro zei dat in Syrië zaken als boodschappen doen op de markt zijn verworden tot beslissingen over leven en dood. Steeds vaker zijn ook kinderen slachtoffer van het geweld. Volgens de commissie worden geregeld scholen aangevallen en worden kinderen verminkt. (Novum/AP)
 Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden