Clicky


Bijna alle olie uit Baltic Ace gepompt

Bijna alle olie uit Baltic Ace gepompt
17-06-2014 16:11 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De bereikbare olietanks in het gezonken vrachtschip Baltic Ace zijn leeggepompt. Ruim 460 duizend liter is uit het schip gehaald. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Het risico op milieuverontreiniging is daardoor verkleind.

In totaal zat er zo'n 540 duizend liter olie in het schip. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is nu niet mogelijk om de overige tachtigduizend liter uit het schip te halen. "Dan zouden we duikers moeten inzetten en dat is gevaarlijk. Daarom halen we de resterende olie volgend jaar in een keer naar boven."

Volgens Rijkswaterstaat was de olie in het schip gestold. De olie is daarop verwarmd tot 80 graden, voordat het uit de tanks werd gepompt. Aan land wordt de olie door een gespecialiseerd bedrijf verder bewerkt.

Met het oppompen van de olie is de eerste fase van de bergingswerkzaamheden sneller dan verwacht voltooid, aldus Rijkswaterstaat. Het weer is nog te slecht om aan de tweede fase van de bergingswerkzaamheden te beginnen. "De golfslag beïnvloedt de situatie op zee zodanig dat we moeten afwachten", aldus de woordvoerder.

Zodra het weer verbetert gaat Rijkswaterstaat hijspunten op het wrak aanbrengen. Het schip wordt volgend jaar zomer in zes stukken gezaagd en in delen geborgen.

Door het wrak volledig op te ruimen verbetert de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven en de veiligheid voor de scheepvaart, aldus Rijkswaterstaat. De berging kost 67,5 miljoen euro en wordt grotendeels door de staat betaald.

Het vrachtschip Baltic Ace, dat voer onder de vlag van de Bahama's, was in december twee jaar geleden met veertienhonderd auto's op weg naar Finland, toen het op 65 kilometer voor de kust van Zuid-Holland in botsing kwam met een containerschip. De boot zonk en ligt op 35 meter diepte. Elf mensen overleefden de scheepsramp niet. (Novum)