Transport Online - Top Nederlandse Zorgautoriteit treedt terug

Top Nederlandse Zorgautoriteit treedt terug

Top Nederlandse Zorgautoriteit treedt terug
17-06-2014 11:21 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De leden van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) treden per direct terug. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorzitter Theo Langejan en Eitel Homan hebben het besluit genomen vanwege de ophef die is ontstaan over kosten van dienstreizen die het bestuur van de NZa maakt. Die ontstond dit weekeinde na berichtgeving door NRC Handelsblad.

Schippers zegt het besluit van Langejan en Homan te respecteren en ontheft hen beiden uit hun functie. De minister wil zo snel mogelijk een interim-voorzitter benoemen.

Schippers meldt verder dat een externe accountant de bestuurskosten van de NZa onder de loep neemt. Deze controle is een aanvulling op het al lopende onderzoek van een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap. Dit onderzoek richt zich onder meer op de werksfeer, ict-veiligheid en de vertrouwelijkheid van dossiers bij de NZa.

In april bleek dat vertrouwelijke dossiers bij NZa niet goed werden beveiligd. De zorgautoriteit kreeg een dossier van zeshonderd pagina's plus een cd-rom van een medewerker die in januari zelfmoord pleegde. Het stond vol voorbeelden van gevoelige informatie die door jan en alleman binnen de organisatie konden worden ingezien.

Uit documenten van dezelfde klokkenluider bleek tevens dat de NZa informatie achterhield over ziekenhuizen die zonder hulp verlies zouden lijden. De overheidsinstantie schrapte uit een rapport dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 in de rode cijfers zouden zijn gekomen als ze geen tijdelijke compensatie hadden gekregen. (Novum)



Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions