Clicky


'Beslag gelegd op fortuin Vestia-adviseur Arjan G.'

'Beslag gelegd op fortuin Vestia-adviseur Arjan G.'
16-06-2014 09:32 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Justitie heeft in Zwitserland beslag gelegd op enkele miljoenen euro's van Arjan G., een van de verdachten in de fraudezaak bij Vestia. Het gaat om geld dat hij verdiende bij de verkoop van ingewikkelde, financiële producten aan de woningcorporatie. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van diverse bronnen.

G. kreeg in totaal twintig miljoen euro aan provisiegelden van banken bij de verkoop van die producten. Ongeveer de helft daarvan gebruikte hij om voormalig topmanager Marcel de V. van Vestia om te kopen. Het andere deel blijkt hij te hebben verborgen op een Zwitserse bankrekening, zo meldt de ochtendkrant.

Financieel adviseur G. sloot als tussenpersoon voor miljarden euro's aan ingewikkelde bankproducten af voor Vestia. Hij verkocht die producten aan De V., die hij in ruil daarvoor smeergeld betaalde. Beiden zijn nu onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek en worden maandag gehoord door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

De financiële producten, waarmee Vestia een rentestijging probeerde af te dekken, drukten de corporatie in 2012 bijna de afgrond in. Doordat de rente daalde, leed het concern een verlies van bijna twee miljard euro op de zogeheten renteswaps. Andere corporaties moesten daarop tot de redding komen, om te voorkomen dat Vestia omviel. (Novum)