Clicky


Greenpeace verloor miljoenen bij valutahandel

Greenpeace verloor miljoenen bij valutahandel
15-06-2014 19:56 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Greenpeace heeft een strop van miljoenen euro's te pakken doordat een medewerker van het wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam de mist in ging bij de speculatie met valuta's. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel dit weekeinde gemeld. Het geld zou afkomstig zijn van donateurs uit meerdere landen.

De financieel medewerker gokte erop dat de koers van de euro zou dalen, iets wat uitbleef. Een woordvoerder van Greenpeace spreekt tegenover het weekblad van een 'ernstige verkeerde inschatting'. De milieuorganisatie sluit vooralsnog uit dat de man handelde om er zelf beter van te worden. Ook zou geen sprake zijn van corruptie. De medewerker is inmiddels ontslagen.

De miljoenenstrop kon ontstaan door fouten in het interne controlesysteem van de organisatie. Volgens de zegsman zijn die intussen gerepareerd. "We kunnen ons tegenover onze leden slechts verontschuldigen en hopen op hun begrip dat onze organisatie en onze medewerkers niet feilloos zijn."

Het geld was bedoeld voor relatief nieuwe nationale Greenpeace-organisaties. Lopende campagnes komen volgens de woordvoerder van de organisatie niet in gevaar. In 2012 bedroegen de inkomsten van Greenpeace wereldwijd 268 miljoen euro. Het grootste deel daarvan was afkomstig van een kleine drie miljoen donateurs. (Novum)