Clicky


Meer dan 1000 chauffeurs tekenen petitie voor een goede cao

Meer dan 1000 chauffeurs tekenen petitie voor een goede cao
13-06-2014 09:31 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Transport en Logistiek heeft zeer succesvolle acties gevoerd bij vier distributiecentra van Albert Heijn in Zwolle, Tilburg, Pijnacker en Zaandam. Meer dan 1000 chauffeurs ondertekenden vrijdag 6 juni een petitie waarin zij Albert Heijn vragen zich hard te maken voor een nieuwe cao met daarin een fatsoenlijke loonsverhoging.

Ook zo’n 50 chauffeurs die voor koeriersbedrijf UPS werken en bij bedrijven die rijden voor supermarktketen Vomar, staakten de hele dag en voegden zich bij de actievoerders in Zaandam. Tijdens een demonstratie aan het einde van de middag werd daar de petitie aangeboden.

Albert Heijn wil snel nieuwe cao voor chauffeurs

Peter Lindenbergh van Albert Heijn reageerde ter plekke en ook in de pers liet de supermarktketen weten dat er snel een nieuwe cao moet komen. Albert Heijn vindt ook dat er een fatsoenlijke loonsverhoging moet worden afgesproken. Als die cao er is, zal zij met haar transporteurs praten over het doorberekenen van een hogere kostprijs.

‘Albert Heijn is nog niet van ons af’

Egon Groen, cao-onderhandelaar van FNV Bondgenoten: “Mooi, die toezeggingen van Albert Heijn. Maar we willen dat die ook wat opleveren. En natuurlijk heeft Albert Heijn als zeer grote opdrachtgever wél invloed op de hoogte van de chauffeurslonen.”

FNV Bondgenoten heeft Albert Heijn gevraagd vóór woensdag 18 juni te laten weten wat de gesprekken met haar transporteurs en met werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben opgeleverd. Groen: “Maar als die nieuwe cao niet dichterbij komt, is ook Albert Heijn nog niet van ons af. Dan staan we binnenkort weer voor de poort. Met z’n allen.”

Ook andere opdrachtgevers

Transportbedrijven worden door opdrachtgevers uitgeknepen om voor de laagste prijs te rijden. Dat gaat ten koste van de bedrijven én van de werknemers.

Groen: “Wij zullen de komende maanden meer opdrachtgevers aanspreken op hun verantwoordelijkheid fatsoenlijke prijzen te betalen en te controleren of door hen ingehuurde transportondernemingen de cao-lonen wel betalen. Zo pakken we oneerlijke concurrentie aan en komt er meer ruimte voor een loonsverhoging, ook in de toekomst.”

Cao-onderhandelingen Transport en Logistiek muurvast

Het cao-overleg tussen de vakbonden en de werkgevers in de Transport en Logistiek (140.000 werknemers) zit al maanden muurvast. De chauffeurs eisen naast een fatsoenlijk loon ook naleving van de regels tegen verdringing in de sector door goedkope buitenlandse chauffeurs. Ze eisen gelijk loon voor gelijk werk. De werknemers verwierpen op 15 maart de werkgeversvoorstellen voor een nieuwe cao, waaronder de nul procent loonsverhoging.