Transport Online - Werkgevers klagen over traagheid rond cao's

Werkgevers klagen over traagheid rond cao's

Werkgevers klagen over traagheid rond cao's
12-06-2014 17:27 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Wat cao's betreft was de eerste helft van dit jaar een periode vol gemiste kansen. De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden verliepen 'erg traag' en hebben veel te veel in het teken gestaan van lonen en compensatieregelingen voor de verkorting van de WW. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN donderdag in een tussenevaluatie over het lopende cao-seizoen.

Tot dusver werden dit jaar nog geen 150 cao's gesloten, met een gemiddelde loonstijging van 1,59 procent. Normaal zijn er rond deze tijd al zo'n tweehonderd akkoorden gesloten. Volgens de AWVN zijn dit jaar vijfhonderd cao's aan vervanging toe.

De AWVN is blij dat het aantal loonstijgingen onder de twee procent beperkt is gebleven. De vereniging heeft liever dat werknemers een eenmalige vergoeding krijgen. Dergelijke afspraken komen de koopkracht van werknemers ten goede zonder de concurrentiepositie aan te tasten, vindt de vereniging.

Door de focus op lonen zijn onderwerpen als duurzame inzetbaarheid en productiviteitsverbetering om de concurrentiepositie en werkgelegenheid te verbeteren 'ten onrechte naar de achtergrond verdwenen', klagen de werkgevers.

CNV vindt dat de werkgevers zich terecht zorgen maken over de kwaliteit van de afspraken. Maar CNV-voorzitter Maurice Limmen legt de schuld daarvan bij de werkgevers. "Als ik naar de opstelling van de werkgevers aan een aantal cao-tafels kijk, heb ik ook zorgen. We komen te vaak werkgevers tegen die maar bar weinig willen", stelt hij in een verklaring. Limmen wil dat de werkgevers daarom meer in de lonen van de werknemers gaan investeren. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,745
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions