Clicky


 


'Wiebes weigert Wob-verzoek CDA over accijnsverhoging'

'Wiebes weigert Wob-verzoek CDA over accijnsverhoging'
12-06-2014 17:21 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) weigert informatie over de accijnsverhoging te delen met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die daarom had gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Dat concludeert Omtzigt uit een brief van Wiebes over de accijnsverhoging. De CDA'er eist donderdag dat de staatssecretaris de stukken alsnog openbaart.

Omtzigt had gevraagd om de onderliggende stukken, omdat hij niets snapt van de berekeningen op basis waarvan het kabinet besloot om de omstreden accijnsverhoging niet terug te draaien. Wiebes heeft gebruikgemaakt van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Belastingdienst en een aantal oliemaatschappijen. De informatie van de oliemaatschappijen wil hij niet openbaar maken, omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

Publicatie zou de toegezegde vertrouwelijkheid schaden, schrijft Wiebes. "Wezenlijk in mijn afweging is dat toegeleverde informatie bedrijfsvertrouwelijk is en dat het verstrekken van dergelijke informatie de belangen van de betreffende oliemaatschappijen en pomphouders onevenredig schaadt." De cijfers van het CBS zijn wel openbaar, die van de fiscus deels.

Volgens Omtzigt weigert Wiebes gehoor te geven aan zijn Wob-verzoek. "Hij stuurt geen enkel document op, terwijl duidelijk om de achterliggende stukken gevraagd is in het Wob-verzoek. Formeel lijkt hij de Wob gewoon te weigeren", stelt de CDA'er. "Ofwel, ook als Kamerlid hoef je volgens de regering niet geïnformeerd te worden." De gang van zaken 'verontrust' Omtzigt, laat hij weten.

"Ik wil gewoon even achter de cijfers kijken. Daar is genoeg aanleiding voor." Omtzigt heeft donderdag opnieuw vragen gesteld aan Wiebes. Hij wil weten of zijn Wob-verzoek nu definitief is geweigerd. Ook wil hij dat Wiebes de stukken alsnog naar de Kamer stuurt, zodat ze kunnen worden betrokken bij het debat over de accijnsverhoging. "We kunnen in de Kamer geen fatsoenlijk debat voeren als we geen inzage hebben in de cijfers", aldus Omtzigt.

Wiebes schrijft in zijn brief overigens dat hij het verzoek van Omtzigt niet heeft beoordeeld op basis van de Wob, maar op basis van de grondwettelijke informatieplicht van het kabinet jegens het parlement. Die reikt namelijk 'in alle gevallen tenminste even ver en soms verder' dan de verplichting om informatie openbaar te maken op grond van de Wob.

Het kabinet besloot enkele weken geleden de accijnsverhoging niet terug te draaien. Wiebes is er niet van overtuigd dat de tegenvallende inkomsten voor pomphouders in de grensstreek een direct gevolg is van de accijnsverhoging, zoals het CDA beweert. De teruglopende inkomsten lijken slechts ten dele het gevolg van de verhoging. Daarnaast lagen de inkomsten het eerste kwartaal 51 miljoen hoger dan dezelfde periode vorig jaar, aldus Wiebes. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats