Clicky


Staal vond topsalaris acceptabel

Staal vond topsalaris acceptabel
12-06-2014 16:50 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Oud-topman Erik Staal van woningcorporatie Vestia vindt zijn salaris van een half miljoen euro per jaar acceptabel in de context van destijds. Dat heeft Staal donderdag verklaard voor de parlementaire enquêtecommissie die de woningcorporaties onder de loep neemt.

"Balkenendenormen en dergelijke waren toen überhaupt niet aan de orde", zei Staal. In 1998 kreeg hij een salarisaanbod waarbij hij bij goed functioneren elk jaar meer zou gaan verdienen. Zodoende was zijn inkomen in 2011 een half miljoen euro per jaar, inclusief pensioenpremie, maar exclusief onkostenvergoedingen.

"Ik begrijp de commotie die daarover is ontstaan, maar die is ontstaan in een ander tijdsgewricht", zei Staal. Hij benadrukte dat hij niet zelf om de salarisverhoging heeft gevraagd. De raad van commissarissen kwam met het aanbod om Staal te behouden voor Vestia. "In de huidige tijd zou de raad van commissarissen iets anders hebben voorgesteld."

Onder leiding van Staal kwam Vestia aan de rand van de afgrond, als gevolg van riskante derivatenconstructies die ertoe leidden dat twee miljard euro aan publiek geld verdampte. Staal vertrok in 2012, naar zijn zeggen onder druk van het ministerie van Binnenlandse Zaken. (Novum)