Clicky


Kabinet grijpt streng in bij vleessector

Kabinet grijpt streng in bij vleessector
10-06-2014 20:11 | Gezondheid | auteur De Redactie

DEN HAAG - De keuring van vlees en het toezicht op slachterijen komt volledig in handen van de overheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) traint meer inspecteurs en zal vaker onaangekondigd controleren. Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil zo nieuwe misstanden in de vleessector voorkomen. Vleesbedrijven moeten daarnaast via een gedragscode meer eigen verantwoordelijkheid nemen. De gedragscode dient om 'deugdelijk bestuur' vast te leggen in de vleessector, aldus de bewindslieden. Door contracten aan te gaan conformeren bedrijven zich aan afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit. Wanneer bedrijven hier niet aan voldoen kunnen er sancties volgen.

Nu controleren bedrijven zelf het vlees en de herkomst. Maar dit systeem werkt niet en moet op de schop om de voedselveiligheid te bewaken, aldus Schippers en Dijksma. Zij stellen 70 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe aanpak.

De NVWA versterkt de samenwerking met instanties als het Openbaar Ministerie, de FIOD, Douane en internationale opsporingsorganisaties als Europol en Interpol. "Overtreders kunnen rekenen op stevige boetes en de NVWA kan hun bedrijf stilleggen", schrijven de bewindslieden. Ook worden de controles aan de grens strenger om fout vlees eerder op te sporen.

Het kabinet neemt vrijwel alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die op verzoek van Dijksma onderzoek deed naar risico's in de vleesketen. De OVV concludeerde dat het controlesysteem niet werkt en dat er te weinig aandacht is voor fraude. Verder bleek dat de hygiëne bij de slacht tekortschiet en dat het toezicht door de sector en overheid te wensen overlaat. (Novum)