Clicky


Miljoen minder verkeersboetes begin dit jaar

Miljoen minder verkeersboetes begin dit jaar
10-06-2014 20:02 | Controles | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De politie heeft in de eerste vier maanden van dit jaar bijna een miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit jaar zijn 2,8 miljoen boetes uitgedeeld, tegenover 3,8 miljoen vorig jaar.

Er zijn vooral minder boetes voor snelheidsovertredingen uitgeschreven, aldus het ministerie. In totaal werden 2,3 miljoen mensen beboet voor te hard rijden. Dat zijn ongeveer zevenhonderdduizend minder bekeuringen dan vorig jaar.

Volgens het ministerie komt de daling omdat op diverse locaties in Nederland de trajectcontrolesystemen werden vervangen en daardoor tijdelijk uitstonden. Dit leidde tot ongeveer driehonderdduizend minder bekeuringen. Ook de vernieuwing van de flitspalen is een belangrijke reden voor de sterke afname van het aantal boetes. "Wij zijn bezig de analoge flitspalen te vervangen voor digitale palen", aldus een woordvoerder. "Hierdoor hebben wij minder boetes kunnen uitschrijven, maar we weten niet precies hoeveel."

Andere boetes werden ook minder uitgeschreven. De politie deelde in totaal 212 duizend bonnen uit voor fout parkeren, ongeveer dertigduizend minder dan vorig jaar. Door rood rijden werd 54 duizend keer beboet, tegenover bijna tachtigduizend een jaar eerder.

In de categorie 'overigen' werden in totaal honderdtwintigduizend bekeuringen minder uitgeschreven dan de eerste vier maanden van 2013, aldus het ministerie. Kleinere boetes voor het rijden zonder gordel, het niet dragen van een helm of het fietsen zonder verlichting werden minder uitgereikt. Boetes voor onverzekerd rijden zijn in de wacht gezet, aldus de woordvoerder. "Er liep een rechtszaak waarin boetes die geautomatiseerd worden opgelegd werden aangevochten. Daarom staan die bekeuringen niet in het overzicht."

Bovendien zijn mensen ook rustiger gaan rijden, aldus de woordvoerder. "We zien dat mensen zich rustiger houden als ze gewend zijn aan een trajectcontrole." (Novum)