Clicky


CGI en TU Delft starten met DiTTLab: onderzoeksprogramma voor verkeer en vervoer

CGI en TU Delft starten met DiTTLab: onderzoeksprogramma voor verkeer en vervoer
10-06-2014 19:41 | Overig | auteur De Redactie

ROTTERDAM - TU Delft en CGI, de toonaangevende zakelijke en technologische dienstverlener, kondigen aan dat ze zullen starten met DiTTLab, het Delft integrated Traffic & Travel Laboratory. DiTTLab is een programma voor verkeer en vervoer waar onderzoekers en studenten zich kunnen verdiepen in verkeer- en vervoervraagstukken. De inzichten worden gebruikt om middelen te ontwikkelen om het verkeer beter te bekijken en te onderzoeken met als doel het beter benutten van de Nederlandse infrastructuur. TU Delft en CGI starten na de zomer met het opzetten van DiTTLab.

In DiTTLab analyseren onderzoekers en studenten verkeer en vervoer data uit sensornetwerken. Hiervoor maken ze gebruik van wetenschappelijke modellen en simulatie. Op deze manier kunnen ze de volgende generatie applicaties voor dynamisch verkeersmanagement ontwikkelen. De focus ligt daarbij op het beïnvloeden van individueel keuzegedrag van toekomstige bestuurders. Zo kunnen de resultaten uit het programma worden ingezet voor het verbeteren van verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid, het verkorten van reis- en transporttijden en het verminderen van brandstofverbruik en kostenbesparingen voor transport.

CGI creëert voor DiTTLab het Verkeer en Vervoer DataLab, een privé Cloud waar onderzoekers en studenten data en applicaties kunnen opslaan, terugvinden en plaatsen op virtuele (wegen)kaarten. Op deze manier gaat onderzoeksdata niet langer verloren, maar kan het altijd bewaard en gedeeld worden. CGI zal aan de creatie van het datalab bijdragen met behulp van Open Data en Open Simulatie software, zodat iedere onderzoeker/programmeur in het vakgebied kan meedenken en meebouwen aan de simulatiemodellen.

Sake Algra, General Manager CGI Nederland (a.i.): “CGI werkt wereldwijd al meer dan 35 jaar samen met klanten in de transport en logistiek. Daarbij bieden we de volle service: van consultancy en ontwikkeling tot implementatie en beheer. Zo zetten we onze diepgaande kennis van de weg en innovatieve technologie in voor klanten als Rijkswaterstaat, verschillende provincies en commerciële bedrijven om de doorstroom te bevorderen en de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken. De samenwerking met TU Delft sluit hier naadloos bij aan.”

Hans van Lint, AvL Professor Traffic Simulation & Computing TU Delft: “Universiteiten willen graag investeren in goed uitgeruste ‘speeltuinen’ waar wetenschappers en studenten onderzoek kunnen doen. Wanneer marktpartijen als CGI hier een bijdrage aan leveren leidt dat tot geweldige innovaties. We kijken er dan ook erg naar uit om DiTTLab in de komende maanden samen met CGI te gaan realiseren.”