Transport Online - Klein en De Lange richten geen nieuwe partij op

Klein en De Lange richten geen nieuwe partij op

Klein en De Lange richten geen nieuwe partij op
10-06-2014 13:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - 50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein en onafhankelijk senator Kees de Lange richten geen nieuwe partij op die zich gaat inzetten voor ouderen. De politieke samenwerking is puur ingegeven door praktische motieven, maakte het tweetal dinsdagochtend bekend tijdens een persconferentie.

Beide politici willen gebruikmaken van elkaars expertise zodat ze elkaars parlementaire werkzaamheden in de Eerste en Tweede Kamer kunnen versterken. Dan gaat het onder meer om regelmatig overleg tussen beide fracties, uitwisseling van dossierkennis en overleg over de bepaling van politieke standpunten.

Ook gaan beide politici hun stemgedrag 'afstemmen', al wees De Lange er meteen op dat hij ook een eigenstandige positie heeft als Eerste Kamerlid.

De Lange was medeoprichter van 50Plus maar zegde zijn lidmaatschap in 2012 op. In de Eerste Kamer treedt hij momenteel op namens de Onafhankelijke Senaatsfractie, die onder meer regionale ouderenpartijen vertegenwoordigt. De Lange heeft zijn achterban wel geconsulteerd over de samenwerking met Klein, maar niet om instemming gevraagd. Niettemin vertrouwt hij erop dat die partijen met zijn 'verstandige verhaal' zullen instemmen

De samenwerking loopt voorlopig tot de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar. De Lange stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de Eerste Kamer, die via de provinciale verkiezingen wordt gekozen.

De Lange prees Klein als een 'terzake kundig' en 'hardwerkend' Kamerlid die altijd 'verstandige taal' bezigt als het om ouderenbeleid gaat. Kritiek had hij op de perikelen bij 50Plus, die Klein uit de partij wil zetten. "50Plus is van one-issuepartij verworden tot non-issuepartij", fulmineerde hij. "Het gaat alleen om de belangen van individuele personen."

Volgens Klein is een afscheid van 50Plus nog 'niet aan de orde'. Hij heeft het partijbestuur een brief gestuurd dat hij in gesprek wil blijven, maar daar is nog geen antwoord op gekomen, aldus Klein.

De ouderenpartij verkeert in crisis, nadat Klein twee weken geleden Martine Baay uit de tweekoppige fractie zette. Baay wist zich echter verzekerd van de steun van het partijbestuur. Sindsdien zitten er twee fracties namens 50Plus in de Kamer. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,318

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions